Sukellamme tässä blogissa koiran läähätyksen ja levottomuuden aiheuttajiin sekä käymme läpi, mitä niille voisi tehdä!
Mikä on läähätyksen tarkoitus?
Hengittäessä sieraimien tehtävänä on kuljettaa happea henkitorvesta keuhkoihin ja poistaa hiilidioksidia kehosta. Hengityksen nopeus vaihtelee koiran koon mukaan ja keskikokoinen koira hengittää sisään ja ulos noin 20 kertaa minuutissa. Koiran normaali syke taas on 80-100 lyöntiä minuutissa.
Koiralla ei ole hikirauhasia, joilla se pystyisi poistamaan ylimääräistä lämpöä kehostaan ihonsa kautta, vaan koiran ainoa keino viilentyä on läähätys. Kehonlämmön noustessa koira ei pysty poistamaan lämpöä ja hiilidioksidia kehostaan riittävän nopeasti ja tehokkaasti pelkkien sierainten avulla, joten koira joutuu läähättämään. Läähättäessään koira ei pysty käyttämään sieraimiaan haisteluun.
Normaaleissa olosuhteissa läähätystä ilmenee hetkellisesti esimerkiksi ulkoisen korkean lämpötilan seurauksena, fyysisen rasituksen myötä ja koiran ollessa henkisessä stressitilassa jännittäessään eläinlääkärissä tai mentyään ylikierroksille lempivieraan saapuessa kyläilemään.
Läähättävät kasvot eivät ole onnelliset hymyilevät kasvot
Läähätys ei ole koskaan positiivinen merkki
Etenkin sosiaalisen median syövereissä törmää usein videoihin, jossa väitetään koiran olevan onnellinen, koska se niin sanotusti hymyilee läähättäessään. Koira ei kuitenkaan kykene vastaavanlaiseen hymyilyyn kuin me ihmiset, vaan läähätys on aina merkki elimistön aktiivisesta stressireaktiosta – on läähätyksen aiheuttajana sitten helle, hepulointi tai pelottava eläinlääkäri.
Läähättävät kasvot eivät ole onnelliset hymyilevät kasvot – mitä leveämpi kieli läähättäessä, sitä lähempänä lämpöhalvaus on tai sitä voimakkaampi koiran pelkotila on.
Läähätys ei ole koskaan positiivinen merkki – vaikka koira läähättää kotona sisällä helteen takia tuulettimista huolimatta, elimistö on epätasapainossa liiallisen lämmön takia. Aivot havaitsevat epätasapainon ja lähettävät viestin viilennyksen eli läähätyksen aktivoimiseksi – elimistön epätasapaino aktivoi stressikemikaalien erityksen verenkiertoon. Eli vaikka läähätys olisi ns. normaalia itsensä viilentämistä, se on silti merkki elimistön stressitilasta. Se ei siis ole koskaan positiivinen merkki eikä koira osoita onnellisuuttaan ”läähätyshymyllä”.
Fyysisesti väsynyt keho ≠ rauhallinen ja tyytyväinen mieli
Lisääntynyt lihastyö nostaa aina kehon lämpötilaa, joka pakottaa koiran läähättämään poistaakseen ylimääräisen lämmön ja hiilidioksidin elimistöstä. Mitä intensiivisemmin ja pidempään koira läähättää, sitä korkeampi kehon lämpötila on. Tämä toistuva lämpöhalvausriski on merkittävä stressitekijä koiran elämässä ja pahentaa koiran kroonista stressitilaa ja lisäksi toistuva kiihdyttävä liikunta pahentaa koiran mahdollista kiputilaa.
Mitä leveämpi kieli läähättäessä, sitä lähempänä lämpöhalvaus on tai sitä voimakkaampi koiran pelkotila on.
Se, että koira makaa fyysisen rasituksen jälkeen kyljellään lattialla läähättäen kieli valuen suustaan, ei ole koskaan tyytyväisen ja rauhallisen koiran merkki – vaan merkki siitä, että lämpöhalvaus on jo koputtelemassa ovelle. Tällöin koiran on pakko yrittää viilentää itseään mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti lopettamalla turha liikkuminen asettumalla kylkimakuulle viileälle lattialle ja pitäen suutaan mahdollisimman isona auki, kieli leveänä ja lusikkamaisena saadakseen poistettua kehon liiallista lämpöä ja hiilidioksidia mahdollisimman nopeasti. Tällöin elimistö on hyvin voimakkaassa stressitilassa ja tämän toistuessa usein seurauksena on krooninen stressitila, joka oireilee käytösmuutoksina, usein jopa aggressiivisena käytöksenä.
Miksi koira on levoton ja läähättää ilman selvää syytä?
Jos koira on levoton ja läähättää ilman selvää syytä, taustalla voi olla monia eri aiheuttajia – kuitenkin ehdottomasti yleisin syy on kipu tai sairaus. Läähätys ja levottomuus eivät oirekuvauksena valitettavasti kerro suoraan missä terveysongelma on – kipua voi olla hampaissa, nivelissä, selkärangassa, ihossa tai esimerkiksi sisäelimissä. Taustalla voi myös olla sairauksia, kuten Cushingin tauti tai diabetes. Jos koira on levoton yöllä, se esimerkiksi vaihtaa usein nukkumapaikkaa tai -asentoa tai heräilee läähättämään, jopa vinkumaan, koira on melko varmasti kipeä/sairas.
Tarkkailemalla koiran muita mahdollisia kipuoireita sen käytöksestä ja liikkeistä voidaan jäljittää, että missä terveysongelmaa voisi mahdollisesti olla. Perehdymme koiran kivun ja sairauksien tunnistamiseen sekä niiden tutkimiseen ja hoitamiseen Koiran kipu – luentosarjalla. Luentosarja sisältää ladattavan Kipupäiväkirjan, joka auttaa jäljittämään koiran kipuoireita!
Lyhyt kuono ja ahtaat hengitystiet vaikeuttavat hengitystä ja aiheuttavat esimerkiksi uniapneaa ja kuorsausta, jotka tekevät unesta katkonaista aiheuttaen mm. pääkipuja ja univajetta. Ahtaat hengitystiet estävät myös normaalin kehon lämpötilan säätelyn, jonka seurauksena koira ylikuumenee herkästi, jopa ilman raskasta fyysistä rasitusta ja läähättää raskaasti päivittäin, jopa monta kertaa päivässä.
Vaikka koiran kuono ei ulkoisesti näyttäisi kasassa olevalta ”ryttykuonolta”, koiralla voi silti olla ahtaat hengitystiet – monilla rotukoirilla kuten staffilla, chihuahualla ja pomerianilla on ahtaat hengitystiet ilman sitä klassista ryttykuonoa ihopoimuineen. Merkkejä ahtaista hengitysteistä voi olla esimerkiksi räkäinen ja raspinen haukku, koira läähättää herkästi, äänekäs läähätys ja kuorsaaminen, jopa hengityskatkokset nukkuessa.
Toistuva lämpöhalvausriski on merkittävä stressitekijä koiran elämässä.
Voimakas henkinen stressi aiheuttaa myös läähätystä ilman selvää ulkoista syytä. Stressin aiheuttajana voi olla ahdistus ja pelko: Jos koira pelkää lenkeillä vieraita koiria, se alkaa läähättämään ja muuttuu levottomaksi jo kotona eteisessä ennakoidessaan tulevaa lenkkiä ja pelottavien koirien kohtaamista. Arjessa jatkuvasti mukana oleva pelko, kuten eroahdistus tai talouden toisen lemmikin pelkääminen, ylläpitävät kroonista stressitilaa sekä näin ollen kroonisen stressin oireita, kuten läähätystä, levottomuutta, rauhattomuutta, aggressiivisuutta ja esimerkiksi ”ei millekään” haukkumista sisätiloissa.
Koiran jatkuva aktivointi ja innostaminen lisäävät koiran henkisen stressin kuormaa ja voimistavat kroonista stressitilaa, pahentaen myös koiran käytöksellisiä oireita. Tällöin koira on usein jatkuvasti ylikierroksilla ja fyysisesti hyvin rauhaton. Sekä lisääntynyt liike, joka nostaa kehon lämpötilaa että henkinen stressi lisäävät ja voimistavat koiran läähätysoiretta. Mahdollinen kiputila tuo tietenkin vielä oman mausteensa siihen soppaan pahentaen käytösoireita.
Puhumme tarkemmin koiran stressin ja pelon tunnistamisesta sekä niiden hoitamisesta Koiran stressi ja käytöshäiriöt – luentosarjalla!
Koirien yliaktiivisuus-syndrooma HS-HA eli niin sanotusti koirien ADHD on myös vahvasti linkitetty levottomuuteen ja toistuvaan läähättämiseen mm. impulsiivisuuden lisäksi. Perehdymme koirien yliaktiivisuus-syndroomaan alkuvuodesta 2025 julkaistavalla Koiran käyttäytyminen – luentosarjalla.
Mikäli koiralla on säännöllinen lääkitys, varmista pakkausselosteesta ja lääkkeen määränneeltä eläinlääkäriltä, että voiko kyseisen lääkkeen sivuvaikutuksena olla voimistunut läähätys.
Jos koira on levoton yöllä, koira on melko varmasti kipeä/sairas.
Miten auttaa läähättävää ja levotonta koiraa?
Jotta käytökseen voidaan vaikuttaa, tulee selvittää, miksi koira oirehtii tällä tavalla.
-> Onko koira kipeä tai sairas
- Tarkkaile koiran käytöstä ja seuraa havaitsetko muita kivun/sairauden oireita ja käytä koira eläinlääkärissä
- Koiran kipu – luentosarjan ladattava Kipupäiväkirja on loistava apuväline oireiden tunnistamiseen!
-> Poista arjesta kiihdyttävä liikunta
- Pallon heittely, koirapuistoilu, koiran juoksuttaminen…
- Niin liiallisen kehon lämpötilan kuin mahdollisen kivun takia
-> Onko koiralla kuuma
- Turkin paksuus, ympäristön lämpötila, petipaikkojen sijainti
- Onko mahdollisuutta vaikuttaa kehon lämpötilan säätelyyn petivaihtoehdoilla?
-> Kotiolosuhteet rauhallisimmiksi ja vähemmän stressaavammiksi
- Tunnista pelon ja stressin aiheuttajat arjesta ja poista ne kokonaan arjesta
- Koiran stressi ja käytöshäiriöt – luentosarja
-> Missä kontekstissa kyseisiä oireita ilmenee
- Öisin/aina nukkuessa/levätessä, lenkille lähtiessä, yksin jäädessä, syömisen jälkeen, tietyn henkilön tai lemmikin läsnä ollessa…
- Jos kontekstia muuttaa, väheneekö tai loppuuko oireilu?
-> Lopeta koiran turha aktivointi ja innostaminen
- Tarjoa rauhallista ja lajiominaista tekemistä
- Huomioi oman käytöksesi vaikutus koiraan – innostaminen, komentaminen…
-> Varmista riittävä unen saanti
- Univaje pahentaa stressitilaa sekä koiran käytösoireita
- Koira kärsii varmasti univajeesta, jos aiheuttajana on terveysongelma
- Stressi ei voi laskea ilman terveysongelman hoitamista – kipu häiritsee unta
- Ahtaat hengitystiet estävät normaalin hapensaannin, joka estää unentarpeen täyttymisen
Läähätys on aina merkki elimistön stressireaktiosta – vaikka koira läähättäisi ollessaan innoissaan, jopa ylikierroksilla, elimistössä on aktivoitunut stressireaktio ja lisämunuaiset erittävät stressikemikaaleja verenkiertoon. Usein toistuvana jatkuva innostuminen ja ylikierroksilla oleminen aiheuttavat kroonisen stressitilan aivan kuten kipu, sairaus ja pelkokin ja koira alkaa oireilemaan käytöksellään pitkittyneestä stressitilasta.
Syvennymme lisää kyseisiin aiheisiin luentopaketissa, joka sisältää molemmat sekä Koiran kipu että Koiran stressi ja käytöshäiriöt – luentosarjat edullisempaan pakettihintaan!
– Emilia / Onnelliset Tassut