Koiran pysähtelyn ajatellaan helposti olevan mielenosoittamista tai itsepäisyyttä, vaikka todellisuudessa kyse on aivan jostain muusta.

Toki koira voi pysähtyä, jos se haluaisi mieluummin mennä lähistöllä olevaan tuttuun koirapuistoon kuin kotiin päin tai pentu voi pysähdellä ylikuormittuessaan ympäristön ärsykkeistä. Mutta useimmiten koiran pysähtely lenkeillä tai lenkkeilyhaluttomuus johtuu kivusta.

Lenkeillä pysähtely ja lenkkeilyhaluttomuus ovat klassisimpia nivelrikon oireita.

Nivelrikko on yleisin kroonisen kivun aiheuttaja, noin 80% yli kahdeksan vuotiasta koirista sairastaa nivelrikkoa ja arvioilta 35% kaikenikäisistä koirista.

Nivelrikko on yleisimpiä syitä eutanasiaan ja sen yleisin aiheuttaja on jalostuksesta aiheutuneet perinnölliset rakenneongelmat – myös tapaturmien, leikkauksien ja ylipainon seurauksena voi kehittyä nivelrikkoa.

Tyypillisimpiä nivelrikon oireita:

  • Hidastelu, pysähtely lenkeillä / lenkkeilyhaluttomuus
  • Kulkee epäröiden portaita
  • Jäykkyys
  • Lisääntynyt uni – uni on kevyttä ja vaihtaa usein nukkumapaikkaa
  • Raajojen nuoleminen
  • Vaikeuksia löytää sopivaa tarpeiden teko asentoa
  • Pelkokäyttäytyminen – mm. äänipelko
  • Aggressiivisuus / ärtyneisyys
  • Selän pyöristyminen

Lähde: Canine arthritis management

Kyseiset oireet pätevät nivelrikon lisäksi mihin tahansa kipuun. Jos koiralla on liikkumishaluttomuutta missä tahansa tilanteessa, oltiin sitten lenkillä tai ei, aina pitää ehdottomasti mennä lääkäriin ja mielellään luustokuviin. Nivelrikko voidaan diagnosoida varmasti ainoastaan röntgenkuvilla ja silloin saadaan myös varmuus nivelrikon laajuudesta.

Krooninen kipu aiheuttaa aina kroonisen stressitilan.

Krooninen stressi vaikuttaa negatiivisesti mm. serotoniinin tuotantoon, jonka seurauksena koira saattaa käyttäytyä aggressiivisesti sekä kehittää käytöshäiriöitä, kuten hännän jahtaamista tai ei-syötävien asioiden (kivet, kepit, sukat) nielemistä eli pica-oireyhtymän. Hännän jahtaamisen yleisin syy on hännän ja takapään alueen kivut – hännän jahtaaminen ei kuulu koiran normaalin käyttäytymiseen ja sille on aina jokin syy.

Nivelrikkoa sairastava koira tarvitsee säännöllisen kipulääkityksen – nivelrikko on nivelen tulehdustila, jonka aiheuttamaa kipua pystytään hoitamaan tulehduskipulääkityksellä. Usein nivelrikkoisilla koirilla on lisänä myös hermokipulääkitys. Kuitenkin lääkityksen lisäksi tärkeä tukihoito on koirahieronta, laserhoito ja akupunktio.

Rakenneongelmien ja nivelrikon takia koiran liike on epäpuhdas, joka taas aiheuttaa lihaksiin kireyttä. Hieronnalla voidaan avata tiukkoja lihaksia ja taas laserhoidolla sekä akupunktiolla pystytään tämän lisäksi hoitamaan kipua. Mitä paremmin kipu on hallinnassa ja mitä paremmassa kunnossa lihaksisto on ja sitä puhtaampi liike koiralla on sen rakenteeseen nähden – jolloin nivelet rasittuvat vähemmän ja nivelrikon eteneminen hidastuu. Nivelrikko on etenevä sairaus, jota ei voida pysäyttää, mutta säännöllisillä tukihoidoilla etenemistä voidaan merkittävästi hidastaa ja auttaa koiraa pärjäämään paremmin kivun kanssa. Nivelrikkoa sairastava koira pystyy elämään hyvää elämää, kunhan koiran kipuun suhtaudutaan vakavasti ja saadaan kipu hallintaan.

Mikään koira ei pysähtele lenkeillä muuten vain – koira ei kykene osoittamaan mieltään tai tekemään piruuttaan asioita, koska koiran etuotsalohko on liian pieni ja kehittymätön muodostaakseen näin monimutkaisia ajatuksia. Koiran käyttäytymisen taustalla on aina jokin aiheuttaja ja meidän vastuulla on selvittää aiheuttaja ja hoitaa sitä / poistaa se koiran elämästä. Koska muuten koiran krooninen stressitila ei tule poistumaan eikä myöskään kroonisen stressi-/kiputilan oireet, kuten käytösongelmat.

Koiran kipu – luentosarjalla puhutaan tarkemmin nivelrikosta, sen ennaltaehkäisemisestä ja hoitamisesta.

Luento löytyy Onnelliset Tassut Onlinesta: https://onnellisettassut.fi/verkkokoulu/

Tervetuloa mukaan luennolle!

– Emilia