Kouluttaja Emilia Giss

En ole koskaan ollut koiraharrastaja, vaikka kotonamme on aina ollut koiria lapsuudestani asti. Kiinnostuin koirien käyttäytymisestä vasta, kun hankimme mieheni kanssa ensimmäisen oman koiran, jolla ilmeni vakavaa itsetuhoisuutta stressin oireena. En kuitenkaan löytänyt tarvitsemaamme apua paikallisilta kouluttajilta tai eläinlääkäreiltä.

Alkuvuodesta 2015 löysin sattumalta Rakkaiden Haukkujen koiralähtöisen koulutusohjaaja koulutuksen netistä. Mielenkiintoni heräsi, kun luin koulutuksen sisältävän koiran perimään ja stressiin liittyviä asioita. Ilmoittauduin koulutukseen, joka alkoi saman vuoden toukokuussa. Olin jo miettinyt alan vaihtamista ja tämä koulutus osui juuri oikeaan aikaan. Sain kaksi kärpästä yhdellä iskulla, itselleni uuden ammatin ja apua koirallemme.

Valmistuin koiralähtöiseksi koulutusohjaajaksi marraskuussa 2015 ja jatkoin Rakkaiden Haukkujen ongelmakoirakouluttaja- ja käytösneuvojakoulutukseen seuraavan vuoden helmikuussa.

Olen aina haaveillut yrittämisestä, siispä lopetin palkkatyöt ja päätin ryhtyä yrittäjäksi – Onnelliset Tassut aloitti toimintansa toukokuussa 2016 Porissa. Muutos oli melkoinen verrattuna palkkatyöarkeen, mutta kuitenkin juuri sellaista, mitä olin halunnut.

Löydät yrittäjän esittelyvideon tästä

Aloitin koirahierojakoulutuksen kesällä 2017, josta valmistuin maaliskuussa 2018. Koirahierojakoulutuksen aikana tein yli 300 hierontaa.

Muutimme mieheni kanssa Porista Espooseen loppusyksystä 2017 ja pääkaupunkiseudulla yritystoiminta lähti todella nopeasti käyntiin – sain nopeasti koottua upean ja monipuolisen asiakaskunnan.

Valmistuin koiralähtöiseksi ongelmakoirakouluttajaksi ja käytösneuvojaksi kahden ja puolen vuoden opintojen jälkeen elokuussa 2018 – opiskelun aikana tein yli 30 asiakaskeissiä ja tein lopputyöni koirien jalostuksesta ja kipukäyttäytymisestä.

Syventääkseni ammattitaitoani osallistuin alkuvuodesta 2019 Englannissa järjestetylle Aggression in Dogs-kurssille, joka oli ammattilaisille suunnattu eläinten käyttäytymistieteisiin erikoistuneen eläinlääkäri Amber Batsonin vetämä kurssi. Osallistuin vuonna 2021 syventävälle Advanced dog aggression for professionals-jatkokurssille.

Näiden lisäksi olen osallistunut myös Amber Batsonin muihin koulutuksiin ja seminaareihin vuosina 2020-2023:
– Stress in the dog: Why worry?
– Home alone: Dealing with separation anxiety in the dog
– Barking mad: Abnormal Behaviors in the dog
– Look at the effects of neutering the dog
– Puppy Power
– A pain in the neck? Link between behavior & pain in the dog
– Fearful Fido – Understanding, living with and helping the fearful dog

Suoritin tammikuussa 2023 Turid Rugaasin ja Nordic Education Centre for Dog Trainers:n viiden kuukauden mittaiseen kurssin koirien elekielestä ja kommunikoinnista.

Olen vuosien saatossa erikoistunut koirien pelko- ja kipukäyttäytymiseen, jotka usein kulkevatkin käsi kädessä. Haluan opettaa koiranomistajia tunnistamaan koiriensa kipu- ja pelkotiloja, jotta koiria voitaisiin auttaa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti – Tämän seurauksena syntyi idea verkkokoulun eli Onnelliset Tassut Onlinen perustamisesta.

Kun muokataan koiran käytöstä, pitää ottaa huomioon koiran koko elämän osa-alueet: terveys, ruokinta, uni, sosiaalinen elämä, lajiominaiset tarpeet, stressi ja suhde omistajiin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Koulutuksesta ei ole mitään hyötyä, jos kouluttaja keskittyy vain hoitamaan ongelmakäytöstä eli oiretta – pitää ensin selvittää, miksi koira käyttäytyy ongelmallisesti eli mikä on käytöksen aiheuttaja. Kun aiheuttaja poistetaan, oire eli ongelmakäytös poistuu. Vain tällä tavalla saadaan pysyviä tuloksia.

Koirilta vaaditaan jatkuvasti asioita, jotka ovat niiden luontaisen käyttäytymisen vastaisia.
Koira istuu laiturilla ja katselee järvelle - miettiikö koirakoulua?

Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos koira rähjää hihnassa, siitä ei ole mitään hyötyä, että koira-raukkaa kuristetaan kuristuspannalla tai heitetään kolinapurkilla. Vastaavanlainen toiminta lisää koiran pelkotilaa ja ei poista käytöksen aiheuttajaa, joka on todennäköisesti pelko ja/tai kipu. Kun aiheuttaja selvitetään ja poistetaan, käytösongelma poistuu.

Hyvän käytösneuvojan tulisi aina keskittyä kokonaisuuteen, eikä yrittää vain kouluttamalla hoitaa ongelmaa mahdollisimman nopeasti pois. Koirien elämä on usein epätasapainossa kroonisen stressin ja kroonisen kivun takia – etenkin koirien kipu tunnistetaan huonosti. Näiden seurauksena koira oirehtii käytöksellään ongelmallisesti – koulutuksesta ei ole mitään hyötyä, jos koiran kipua ei hoideta, koira ei saa riittävästi unta tai sosiaalista seuraa tai jos koira ei saa toteuttaa lajiominaista käyttäytymistään.

Kun koiran elämän eri osa-alueet saadaan tasapainoon, varsinaista kouluttamista ei juurikaan enää tarvita. Kaikki on kiinni kokonaisuudesta ja tasapainoisesta elämästä. Tästä tuleekin Onnellisten Tassut Onlinen slogan – kokonaisvaltaista hyvinvointia koirallesi.

Koiralähtöistä koulutusta jo vuodesta 2015

Mitä asiakkaat sanovat?