Kouluttaja Emilia Giss

En ole koskaan ollut koiraharrastaja, vaikka kotonamme on aina ollut koiria lapsuudestani asti. Kiinnostuin koirien käyttäytymisestä vasta, kun hankimme mieheni kanssa ensimmäisen oman koiran, jolla ilmeni vakavaa itsetuhoisuutta stressin oireena. En kuitenkaan löytänyt tarvitsemaamme apua paikallisilta kouluttajilta tai eläinlääkäreiltä.

Alkuvuodesta 2015 sattumalta löysin Rakkaiden Haukkujen koiralähtöisen koulutusohjaaja koulutuksen netistä. Mielenkiintoni heräsi, kun luin koulutuksen sisältävän koiran perimään ja stressiin liittyviä asioita. Ilmoittauduin koulutukseen, joka alkoi saman vuoden toukokuussa. Olin jo miettinyt alan vaihtamista ja tämä koulutus osui juuri oikeaan aikaan. Sain kaksi kärpästä yhdellä iskulla, itselleni uuden ammatin ja apua koirallemme.

Valmistuin koiralähtöiseksi koulutusohjaajaksi marraskuussa 2015 ja jatkoin Rakkaiden Haukkujen ongelmakoirakouluttaja- ja käytösneuvojakoulutukseen seuraavan vuoden helmikuussa.

Olen aina haaveillut yrittämisestä ja yksinyrittäminen sopii minulle paremmin, kuin palkkatyö. Lopetin palkkatöissäni ja päätin ryhtyä yrittäjäksi – Onnelliset Tassut aloitti toimintansa toukokuussa 2016 Porissa. Muutos oli melkoinen verrattuna palkkatyöarkeen, mutta kuitenkin juuri sellaista, mitä olin halunnut. Olen aloittanut oman yritykseni toiminnan täysin yksin ja saanut sen pyörimään ilman ulkopuolista apua. Tietenkin mieheni on ollut iso tuki yrityksen alusta lähtien.

Löydät yrittäjän esittelyvideon tästä

Koirankouluttaja, Emilia Giss, Onnelliset Tassut

Aloitin koirahierojakoulutuksen kesällä 2017, josta valmistuin maaliskuussa 2018. Koirahierojakoulutuksen aikana tein yli 300 hierontaa.

Päätimme mieheni kanssa muuttaa Porista Espooseen loppusyksystä 2017. Molemmille tuli sellainen olo, että olisi kiva asua välillä jossain muualla ja kaipasimme uusia haasteita elämään. Pääkaupunkiseudulla yritystoiminta lähti todella nopeasti käyntiin ja sain nopeasti koottua upean ja monipuolisen asiakaskunnan.

Valmistuin koiralähtöiseksi ongelmakoirakouluttajaksi ja käytösneuvojaksi kahden ja puolen vuoden opintojen jälkeen elokuussa 2018 – opiskeluaikana tein yli 30 asiakaskeissiä ja tein lopputyöni koirien jalostuksesta ja kipukäyttäytymisestä.

Syventääkseni ammattitaitoani kävin alkuvuodesta 2019 kolmen viikonlopun mittaisen kurssin Englannissa ”Aggression in Dogs”, joka oli ammattilaisille suunnattu eläinten käytökseen erikoistuneen eläinlääkäri Amber Batsonin kurssi. Osallistuin vuonna 2021 kyseisen kurssin syventävälle jatkokurssille ”Advanced dog aggression for professionals”.

Näiden lisäksi olen myös osallistunut Amber Batsonin muihin koulutuksiin ja seminaareihin vuosina 2020-2022: Stress in the dog: Why worry?, Home alone: Dealing with separation anxiety in the dog, Barking mad: Abnormal Behaviors in the dog, Look at the effects of neutering the dog. Tuoreimpana koulutuksena, tammikuussa 2022, olen suorittanut syventävän kurssin pentujen käyttäytymisestä ja kehityksestä ”Puppy power”.

Koulutuksissa perehdyttiin tutkimuksiin koirien käyttäytymisestä ja koiran lajiominaiseen käyttäytymiseen sekä lajiominaisiin tarpeisiin.

Itseäni kiinnostaa koirien käyttäytymisessä tieteellisempi näkemys koirien käyttäytymisongelmiin – ei niinkään perinteinen kouluttaminen. Minua kiinnostaa koira kokonaisuutena, ei harrastusvälineenä. Kun muokataan koiran käytöstä, pitää ottaa huomioon koiran koko elämän osa-alueet: ruokinta, uni, terveys, sosiaalinen elämä, lajiominaiset tarpeet, stressi ja suhde omistajiin. Kaikki vaikuttavat kaikkeen.

Koulutuksesta ei ole mitään hyötyä, jos kouluttaja keskittyy vain hoitamaan ongelmakäytöstä eli oiretta – pitää ensin selvittää, miksi koira käyttäytyy ihmisen mielestä ongelmallisesti eli pitää selvittää, mikä on käytöksen aiheuttaja. Kun aiheuttaja poistetaan tai muutetaan, oire eli ongelmakäytös poistuu. Vain tällä tavalla saadaan pysyviä tuloksia.

Koirilta vaaditaan jatkuvasti asioita, jotka ovat niiden luontaisen käyttäytymisen vastaisia.
Koira istuu laiturilla ja katselee järvelle - miettiikö koirakoulua?

Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos koira rähjää hihnassa, siitä ei ole mitään hyötyä, että koira-raukkaa kuristetaan kuristuspannalla, heitetään kolinapurkilla tai suihkutetaan suihkupullolla. Vastaavanlainen toiminta ei poista käytöksen aiheuttajaa, joka on todennäköisesti pelko ja/tai kipu. Kun aiheuttajaa hoidetaan, kuten tehdään vastaehdollistamista pelon kohteeseen tai hoidetaan kipu pois, oire, eli rähjääminen, poistuu.

Hyvän käytösneuvojan tulisi aina keskittyä kokonaisuuteen, eikä yrittää vain kouluttamalla hoitaa ongelmaa mahdollisimman nopeasti pois. Todella usein koirien elämä on epätasapainossa, monet koirat kärsivät esimerkiksi univajeesta, joka aiheuttaa samanlaisia oireita ja ongelmia, kuin ihmisilläkin – ärtyneisyyttä ja levottomuutta.

Hyvin usein, kun koiran elämän eri osa-alueet saadaan tasapainoon, varsinaista kouluttamista ei juurikaan enää tarvita. Kaikki on kiinni kokonaisuudesta ja tasapainoisesta elämästä. Tästä tuleekin Onnellisten Tassut Onlinen slogan – kokonaisvaltaista hyvinvointia koirallesi.

Koiralähtöistä koulutusta jo vuodesta 2015

Mitä asiakkaat sanovat?

Tutustu asiakaspalautteisiin!