Itsepäinen koira

Koiraa sanotaan itsepäiseksi, kun se ei halua lähteä lenkille, ei opi sille opetettavaa taitoa riittävän nopeasti, ei tee mitä omistaja pyytää, haluaa päättää lenkin suunnan, repii hihnaa tai ei kuuntele omistajaa lenkillä.

Usein törmätään ajatukseen, että tämä tietty rotu on itsepäinen ja se on selitys kaiken koiran käytöksen taustalla – etenkin tällä viitataan usein pieniin koiriin ja alkukantaisiin rotuihin. Kun koiran käytöstä lähdetään kuitenkin tarkemmin tarkastelemaan, käytöksen syyksi paljastuu täysin jokin muu aiheuttaja kuin itsepäisyys.

Koiraa kuvataan helposti itsepäiseksi, kun ei ymmärretä käytöksen syitä ja koiran käyttäytymistä inhimillistetään. Me ihmiset oletamme koiran olevan valmis palapelin pala, joka asettuu meidän elämäämme täydellisesti ja oletamme koiran osaavan ja ymmärtävän sellaisia asioita, jotka me osaamme

Hyvin klassinen ”itsepäinen” koira pysähtelee lenkillä ja ei kuuntele, kun omistaja käskee koiraa tekemään jotain – koira jää istumaan ja eikä edes korviaan lotkauta, kun omistaja kutsuu sitä. Itsepäinen koira, joka ärsyttää omistajaa tahallaan, onko näin?

Koiran etuotsalohko on hyvin pieni ja kehittymätön muodostaakseen loogisia ajatuksia – loogista ajattelua tarvitaan, jotta yksilö voisi tietoisesti pyrkiä vaikuttamaan toisen yksilön tunteisiin. Koira ei kykene muodostaan ajatuksia kostamisesta, ärsyttämisestä, mielensä osoittamisesta tai piruuttaan tekemisestä, koska nämä kaikki vaativat tietoisen ajatusketjun siitä, että miten minä pystyn vaikuttamaan sinun tunteisiisi ja käytökseesi. Koira ei siis yritä tahallaan ärsyttää omistajaansa.

Mutta koira valitsee aina sen käytösmallin, mistä se itse kokee saavansa parhaimman palkinnon. Palkinto voi olla ruoka, huomio, haistelu, kivun/lisäkivun välttäminen, pelon välttäminen, pelottavan kohteen hätistäminen, jahtaaminen – mikä tahansa, mikä palkitsee – mielihyvän kokeminen, helpotuksen tunne.

Ennen kuin tuomitset koirasi itsepäiseksi, pysähdy ensin miettimään:

  • Onko koirani kipeä
  • Pelkääkö koirani jotain
  • Onko koirani ylikuormittunut tässä tilanteessa – onko tämä liikenteen meteli tai ihmisvilinä koiralleni liikaa
  • Oletanko ja vaadinko koiran olevan ennemmin ihminen kuin koira – Onko koirani käyttäytyminen sittenkin lajiominaista
  • Miten minä käyttäydyn eri tilanteissa – joutuuko koirani olemaan koko ajan käskyn alla, nypinkö hihnaa, hoputanko koiraa lenkillä, torunko ja komennanko koiraa monta kertaa päivässä, saako koirani tehdä mitään ilman minun lupaani, pelkääkö koirani minua
  • Vaadinko koiraltani liikaa – olenko opettanut koiralleni tämän taidon, mitä siltä vaadin tai olenko vahvistanut taitoa riittävästi eri tilanteissa
  • Onko koulutukseni edes johdonmukaista – palkitsenko koiraa väärästä asiasta
  • Onko koirani liian stressaantunut oppiakseen uutta

Yleisin syy ns. itsepäisyyden taustalla on kipu ja pelko

Klassinen nivelrikkoa sairastava koira pysähtelee lenkillä istumaan, satunnaisesti rähjää muille ulkoilijoille, ei halua liikkua eikä reagoi omistajan puheeseen. Koira yrittää välttää lisäkivun kokemista pysähtelemällä ja yrittää häätää mahdolliset lisäkivun aiheuttajat – muut ulkoilijat – kauemmas. Vieraan ihmisen kosketus tai vieraan koiran moikkaaminen lisäävät riskiä lisäkivun kokemiselle, kun ihminen voi silittää koiraa kipeästä paikasta/käsittelee kovakouraisesti tai vieras koira voi hypätä kipeään selkään. On koiralle itselleen kannattavinta pysähtyä ja yrittää häätää riskitekijät pois lähettyviltä – helpotuksen tunne, mielihyvän kokeminen, kun pelon aiheuttaja poistuu ja vältetään kipua. Käytös on koiralle kannattavaa.

Liikkumishaluttomuus on aina hälyttävä oire ja se ei ole millekään koiralle – rodusta riippumatta – normaalia, ei edes niille alkukantaisille tai pienille koirille. Koiraeläin on evoluution muovaama teos, jonka käytös on tarkoituksenmukainen vain sitä itseään, selviytymistä ja lisääntymistä varten. Rotu ei määrittele koiran lajiominaista käyttäytymistä, koiran rotu ei ole persoonallisuus. Liikkumishaluttomuus ei ole koskaan normaalia millekään koiralle ja aina pitää ensisijaisesti poissulkea kipu kattavilla kipututkimuksilla siihen erikoistuneen eläinlääkärin vastaanotolla.

Kipu lisää koiran pelkoa, jolloin pelkoperäiset käytösongelmat alkavat nostamaan päätään. Mitä tahansa pelkokäytöstä hoidettaessa pitää poissulkea kipu käytöksen aiheuttajana. Kipu ja pelko täyttävät koiran aivojen muistipaikat, jonka seurauksena koira ei kykene enää kuulemaan omistajan käskytystä. Koiran aivoille ympäristön ärsykkeet, jotka voivat varoittaa mahdollisesta vaarasta, ovat tärkeämpiä, kuin omistajan kutsuminen ja ilmassa lentävät nakit. Koira ei tietoisesti jätä omistajaa kuulematta, aivot priorisoivat koiralle itselleen kannattavamman tiedon. Tieto, joka on selviytymisen kannalta tärkeämpää, pääsee muistipaikkoihin, toisin kuin ne lentävät nakit. Myös monet ympäristön ärsykkeet, liikenteen meteli, kovat äänet, hajut, kiristävä hihna jne. täyttävät muistipaikkoja ja vievät ns. tilaa aivoista muulta tiedolta. Koiraeläimelle haistelu on lajiominaisempaa ja tärkeämpää, kuin omistajan kutsuhuudot lentävien nakkien seasta. Muistipaikkoja voidaan vapauttaa hoitamalla koiran kipua, pelkoa ja laskemalla stressitasoja, jolloin koira pystyy taas kuulemaan omistajaansa lenkillä.

Hyvin usein me ihmiset oletamme koiran olevan palapelin pala, joka istuu täydellisesti meidän elämäämme ja oletamme koiran osaavan kaiken sen pitkän vaatimuslistan, mitä me ihmiset olemme ajan saatossa kehittäneet koirillemme.

Koiralla on omat tunteet, oma tahto ja etenkin ne lajiominaiset tarpeet. Koira on eläin, ei ihminen. Meidän ihmisten velvollisuutena on opettaa koiralle ne taidot, mitä me halutaan sen osaavan – ja kyllä, se vaatii toistoja, toistoja ja toistoja. Usein ärsyynnytään koiraan, koska se ei tule luokse, vaikka sitä harjoiteltiin kolmesti kurssitiloissa – taitoa ei ole opetettu riittävästi eikä eri tilanteissa. Osaatko sinä kaikki saksan kielen alkeet kolmen oppitunnin jälkeen?

Koiran ei kuitenkaan kuulu olla koko ajan käskyn alla, koiralla on täysi oikeus tehdä asioita, mitä se itse haluaa. Tämä ei tietenkään tarkoita, että koira saa vapaasti hyppiä pöydille ja pissata sohvalle, mutta koiraeläimen luontainen ja lajiominainen käyttäytyminen tulee sallia ja mahdollistaa. Ilman sitä koira ei voi olla tasapainoinen ja hyvinvoiva. Koulutettu koira – koira on kuin ihmisen mieli – ei ole sama asia, kuin hyvinvoiva koira. Usein nämä koirat voivat hyvin huonosti, koska ne eivät saa lenkillä edes haistella, koska niiden on pakko kävellä omistajan vasemman jalan vieressä vain sen takia, että omistaja haluaa ja käskee. Koiran koko elämä on hyvin kontrolloitua jo valmiiksi meidän ihmisten kanssa – koira on ainoa lemmikki koko maailmassa, jonka ei saa täyttää perustarpeitaan – virtsaaminen ja ulostaminen – ilman, että ihminen sen suo ja sallii. Pystytkö itse pidättämään työpäivän ajan?

Jos koiraa pitää jatkuvasti komentaa, torua, kouluttaa tai käskyttää, niin jotain on kyllä pahasti vialla – ei koirassa, vaan siinä ihmisessä. Miksi koiraa pitää koko ajan käskyttää, miksi koiraa pitää kieltää haistelemasta, miksi koiran pitää istua ennen ruokaa, miksi koira ei saa katsoa lenkillä kaukana näkyvää roskista, miksi koiran pitää kävellä jalan vieressä ihmistä tuijottaen, miksi koira ei saa pitää meteliä leikkiessään, miksi koira ei saa lähteä pois vaikeasta tilanteesta, miksi koira ei saa käyttää haukkumista kommunikointiin? Kuvittele itsesi tähän tilanteeseen, joku käskee sinulle koko ajan mitä sinä et saa tai mitä sinun pitää tehdä, mutta kuitenkin kaikki mitä teet on väärin ja sinua rankaistaan. Joku muu käskyttää ja kontrolloi sinun koko elämääsi koko ajan – Jos tämä sama käytös kohdistuisi vaikkapa lapseen, se olisi rikos.

Koira ei ole itsepäinen, jos se vetää mehevältä tuoksuvan ja marinoituneen pissan luokse. Koira ei ole itsepäinen, jos se haluaa ennemmin mennä siihen suuntaan, jossa on mielenkiintoisia tuoksuja nurmella kuin tuonne, missä on pelkkää asvalttia. Koira ei ole itsepäinen, jos se ei tule heti ensimmäisestä luokse kutsusta. Koira ei ole itsepäinen. Koira on eläin, joka joutuu elämään meidän maailmassamme, meidän ehdoillamme ja meidän keksimillä säännöillä. Koira on eläin, jota ohjaa evoluution kehittämä, koiraeläimen, käytös. Koiraeläimen normaali käyttäytyminen ei ole ongelmakäytöstä.

Kuka on itsepäinen? Me, ihmiset.

Poissulje kipu/pelko ja anna koiran olla koira.

– Emilia

Koiran kivun tunnistamisesta lisää Koiran kipu – luentosarjalla sekä lisää koiran pelon tunnistamisesta ja stressin laskusta Koiran stressi ja käytöshäiriöt – luentosarjalla:

https://onnellisettassut.campwire.com/checkout/luentopaketti-koiran-kipu-koiran-stressi-ja-kaytoshairiot-b4e79ed7?c=1