Tähän kysymykseen törmää todella usein – mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Ylikierroksilla voidaan viitata lähes minkälaiseen käytösongelmaan tahansa: koira vetää tai säntäilee hihnassa, hyppii vieraita päin, jahtaa autoja, koira on rauhaton tai levoton eikä pysty olemaan paikallaan, koira voi tuhota tavaroita tai rähjätä hihnassa.
Lyhyesti ja hyvin yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että koira käy ylikierroksilla kroonisen stressitilan takia.
Kaikki käytösongelmat johtuvat aina jonkinlaisesta stressistä ja ennen kuin edes harkitaan koulutuksen aloittamista, pitää selvittää, mikä sitä stressiä aiheuttaa ja poistaa stressin aiheuttaja sieltä koiran arjesta.
Mitään käytösongelmaa ei saada koulutettua pois, jos käytöksen aiheuttajaa ei poisteta. Jos koira rähjää hihnassa kivun takia, koulutuksesta ei ole mitään hyötyä, koska rähjääminen on oire kivusta, jonka aiheuttajana taas on esimerkiksi lonkkakipu
Stressi on massiivinen käsite ja stressiä aiheuttavat sekä henkiset että fyysiset tekijät. Henkisiä aiheuttajia on esimerkiksi pelko, ahdistus, eristäminen (jäähyt, häkittäminen) ja fyysisiä taas kipu, pallon heittely, kiihdyttävä liikunta ja fyysinen rankaiseminen.
Riippumatta siitä, onko kyseessä henkinen tai fyysinen aiheuttaja, stressireaktio elimistössä on melkeinpä identtinen. Eli oli koira sitten pelkotilassa tai agilitykentällä, stressireaktio on sama ja usein toistuessaan stressi kroonistuu eli pitkittyy, minkä seurauksena koira alkaa kehittämään käytösongelmia, jopa käytöshäiriöitä.
Kuitenkin yleisin syy stressin ja käytösongelmien taustalla on kipu/sairaudet.
Arviolta jopa 80% käytösongelmista johtuu osittain tai täysin kivusta/sairauksista – siis 80%.
Ja tämä ylikierroksilla oleminen on yksi yleisimmistä kivun oireista aggressiivisen käytöksen ja äänipelon rinnalla.
Liikaa energiaa?
Koira kiihtyy herkästi nollasta sataan, rauhoittuminen on vaikeaa ja koira on usein levoton. Tämä taas tulkitaan siten, että koiralla on liikaa energiaa eli meidän pitää lisätä liikunnan määrää. Mutta tuntuu, että mikään liikunnan määrä ei saa koiraa rauhoittumaan ja käytösongelmat pahenevat koko ajan. Tämän seurauksena yritetään aloittaa uusia harrastuksia ja lisätä entistä enemmän liikuntaa, jotta koira olisi vain väsynyt eikä sillä olisi enää energiaa. Loppuen lopuksi ihminen on ihan uupunut, koska koko arki menee koiran loputtomassa liikuttamisessa ja aktivoinnissa ja jopa kadutaan koiran hankkimista. Ja jos koiran ylikierroksilla oleminen johtuu kivusta, liikunnan lisääminen tulee pahentamaan kipua, joka taas voimistaa koiran stressitilaa – seurauksena käytösongelmat pahenevat, koska ongelman aiheuttajaa ei poisteta.
Toki ylikierroksilla olemisen taustalla voi olla muitakin stressitekijöitä – kuten teinin hormonitoiminta (teinit muutenkin käyvät herkästi ylikierroksilla, mikä on ihan normaalia siinä kehitysvaiheessa) tai aikuisen koiran ylivilkas hormonitoiminta, sosiaalisen elämän vajetila, univaje, koiran innostaminen, koiran rankaiseminen/käskyttäminen, kiihdyttävä liikunta tai esimerkiksi henkinen uhka eli koira joutuu pelkäämään esimerkiksi talouden toista lemmikkiä. Ja pahimmillaan koiralla on kiputilan lisäksi nämä muutkin stressin aiheuttajat arjessa eli ei yhtään ihme, että päässä hieman helisee.
Kiihdyttävä liikunta – pallon heittely, koirapuistossa juokseminen, koiran juoksuttaminen, agility jne. – on todella huono lisuke tämän ylikierroksilla olemisen kanssa. Näissä kaikissa aktiviteeteissa nimenomaan pyritään vetämään koiraa ylikierroksille ja siten kuluttamaan energiaa eli me siis kannustetaan ja palkitaan koiraa jahtaamisesta, juoksemisesta, hyppimisestä – siis ylikierroksilla olemisesta.
Ja muistellaan, kun aikaisemmin mainittiin, että kiihdyttävä liikunta laukaisee stressireaktion elimistössä eli koiran olemassa oleva stressi pahenee entisestään kiihdyttävän liikunnan seurauksena. Kroonisen stressin seurauksena serotoniinin tuotanto ei toimi normaalisti, joka taas altistaa koiran pelkoperäisille käytösmalleille, ahdistukselle, masennukselle ja käytöshäiriöille. Huonon serotoniinin tuotannon ja aktiivisuuden takia koira on ärtyneempi, reaktiivisempi ja sillä on huono itsehillintä – tämän seurauksena koira taas kiihtyy herkemmin ja rauhoittuminen on vaikeaa, koska koiran elimistö ei ole homeostaasissa, siis tasapainossa.
Joillakin koirilla perimä tekee oman osansa ylikierroksilla olemiseen, jos vaikka isä on luonteeltaan herkästi kiihtyvää sorttia, todennäköisesti osa pennuistakin on. Ja jos tämä skenaario on meidän koiramme lähtökohtana ja me lisätään siihen soppaan vielä se pallon heittely, agility ja koira joutuu elämään samassa taloudessa kissan kanssa, joka saattaa milloin vain hyökätä kimppuun, niin soppa on valmis.
Oppikirjaesimerkki ylikierroksilla olemisesta
Nykyinen koiramme Gösta on ylikierroksilla olemisesta oppikirjaesimerkki. Nuorena Gösta tuomittiin hyvin herkästi huonokäytöksiseksi, ylikierroksilla olevaksi koiraksi – mutta Göstan käytöksen aiheuttajana oli vakavat suolistokivut. Göstan tarina käydään tarkemmin läpi Koiran kipu – luentosarjalla.
Toisena hyvänä esimerkkinä ylikierroksilla olemisesta on meidän reilun vuoden ikäinen toinen koiramme Alma, joka tälläkin hetkellä kärsii epänormaalista hormonitoiminnasta. Alma-raukalla on ollut rajuja, epänormaaleita juoksuja – ensimmäiset juoksut loppuivat maaliskuun lopussa ja kesäkuun ensimmäisinä päivinä alkoi valeraskaus ja uusi juoksu päällekkäin, noin kaksi kuukautta ensimmäisten juoksujen loputtua. Tällä kirjoitushetkellä Almalla on meneillään toinen valeraskaus ja erittää runsaasti maitoa, vaikka edellisen valeraskauden maidontuotanto loppui alle kuukausi sitten. Noh, kirjoitan Almasta varmaan ihan erillisen kirjoituksen, koska tarina on melkoisen pitkä ja vielä keskeneräinen, koska Almaa on koko kesän ajan tutkittu eläinlääkärissä, että mikä voisi olla tämän hyvin epänormaalin tilan aiheuttajana.
No kuitenkin, Alma oirehtii tästä epänormaalista hormonitoiminnasta olemalla ylikierroksilla – säntäilee ja vetää lenkeillä, vinkuu jokaisen ohikulkijan perään, kiihtyy hyvin herkästi eikä pysty rauhoittumaa ja lisäksi Alma tuhoaa juoksujen aikana yksin ollessaan – tässä vain lyhyt oirekuvaus Alman käytöksestä, mutta saatte varmasti kuvan tilanteesta. Tietenkään Almaa ei olla yritetty mitenkään kouluttaa, koska ongelman aiheuttaja eli Hoosiannaa huutavat munasarjat ovat vieläkin elämässämme vahvasti mukana. Ja tästä ylikierroksilla olemisesta ei tulla pääsemään eroon ennen kuin saadaan sopiva väli sterilisaatioon – toistaiseksi sellaista ei ole vielä ilmennyt, koska Alma on ollut yli puoli vuotta putkeen hormonihuuruissa, eikä leikkausta ole voitu suorittaa. Onneksi ainakin toistaiseksi ollaan vielä vältytty kohtutulehdukselta. Mutta hyvin todennäköistä on, että kun leikkaus saadaan tehtyä ja Alma pääsee vihdoinkin hengähtämään, meidän ei edes tarvitse miettiä minkäänlaista koulutusta näihin käyttäytymisen ongelmiin
Sekä Göstan että Alman kohdalla käytösoireet olivat hyvin samanlaisia, mutta ne johtuivat hyvin erilaisista terveysongelmista. Oire ei kerro, mikä on ongelman aiheuttajana.
Ja riippumatta siitä, onko aiheuttaja kipu vai ei, kiihdyttävä liikunta sekä koiran innostaminen tulee poistaa arjesta eli ei lisätä niillä niitä koiran kierroksia. Tilalle tarjotaan lajiominaista liikuntaa ja mahdollistetaan lajiominainen käyttäytyminen, jotka boostaavat serotoniinin tuotantoa sekä parantavat stressinsietokykyä ja tunteiden hallintaa.
Mikään koira ei ole ”sekaisin” tai ”huonokäytöksinen” – koiran käyttäytymisen taustalla on aina jokin syy. Valitettavan usein se syy löytyy sieltä terveysosastolta ja meidän tehtävänä on hoitaa koira kivuttomaksi, jotta oire eli käytösongelma poistuu.
Koiran kipu – luentosarjalla perehdytään siihen, miten koiran kivun voi tunnistaa mm. käytös- ja asentomuutoksista sekä puhutaan liikunnan vaikutuksesta koiran hyvinvointiin.
Koiran stressi ja käytöshäiriöt – luentosarjalla taas syvennytään tarkemmin stressin ja pelon tunnistamiseen sekä niiden hoitamiseen. Molemmilla luentosarjoilla ylikierroksilla oleminen on toistuva aihe.
Luennot löytyvät: https://onnellisettassut.fi/verkkokoulu/
Tervetuloa verkkoluennoille!
– Emilia